Celkom 889 415 inzerátov !
Inzercia zdarma, bazár, inzeráty
SK CZ PL DE AT CH FR IT UK US ES HU
inzercia, inzertný server, inzertné servery, inzercia zdarma, hyperinzercia

Inzertných serverov na internete pribúda

07.04.2008 - Eva Mohylová
Inzercia zdarma nezažíva boom len na českom a slovenskom internete, ale aj na medzinárodnom, kde je táto on-line služba v prevádzke už niekoľko rokov.

K rastúcemu záujmu o on-line služby, ktorý vývoj v posledných rokoch na mediálnom trhu spevádza, je možné zaradiť aj i inzertné servery. Ich počet sa na slovenskom a českom internete približne od roku 2005 neustále zvyšuje. Záujemci o predaj / nákup auta, predaj /prenájom nehnuteľnosti apod. majú dnes možnosť vybrať si zo škály inzertných serverov, ktoré väčšinou poskytujú inzerciu zdarma.

Tzv. internetová populácia sa viac rozrastá a pribúda užívateľov, ktorí uprednostňujú inzeráty on-line pred off-line. Pokiaľ sa ohliadneme do minulosti, inzerenti toho veľa na výber nemali. Zverejňovanie v inzertných novinách bolo jedinou možnosťou. Inzeráty väčšinou už v tlači neboli aktuálne a zadávatelia mohli len ťažko ovplyvniť jeho vydanie, úpravu alebo zmazanie. Nehovoriac o tom, že sa táto služba poskytovala (poskytuje) za poplatok.

Premena trhu

S nástupem internetu se ale tento trh on-line bazarů výrazně změnil. On-line inzerce přináší pro uživatele více možností než off-line inzeráty. Jsou jimi např. rychlost vložení inzerátů, jejich aktuálnost, snadná a rychlá editace, zacílenost apod. Ale i přesto je procento uživatelů, kteří upřednostňují inzerci off-line, vyšší. Možná je to podmíněno připojením domácností k internetu, které je podle ČSÚ pouhých 32 %. Ve srovnání s Evropskou unií je to stále nízké procento.

Inzerce zdarma nezažívá boom jen na českém internetu, ale i na mezinárodním, kde je tato on-line služba v provozu několik let. Velkou příležitost v on-line inzerci objevily takové inzertní servery, jako jsou Craiglist (USA) a síť Kijiji, které jsou součástí společnosti eBay. Do sítě Kijiji spadají inzertní servery, jako jsou Gumtree, Slando, Marktplaats a další. Tyto inzertní portály se především zaměřily na inzerci zdarma určenou pro komunity jednotlivých měst na celém světě. Inzerce cílená na daná města má pomoci uživatelům uskutečnit co nejrychlejší a nejvýhodnější prodej, koupi, popřípadě seznámení se v rámci dané lokality.

Benefity pro zadavatele

Pro zadavatele inzerátů je rostoucí konkurence do jisté míry výhodná, protože mohou umístit svůj inzerát na více inzertních serverech, a to většinou zdarma. Záleží jen na samotném inzerentovi, jak a kde chce svůj inzerát umístit, zda chce oslovit kupující ve vlastním městě nebo celostátně.

Tak jako na mezinárodním trhu s inzeráty zdarma pronikly i na český trh nové inzertní servery. V povědomí uživatelů internetu jsou snad nejvíce známy inzertní servery, jako jsou Hyperinzerce, Bazos, Avízo anebo z off-line inzertní noviny Annonce. Tyto a další inzertní servery působící na českém internetu jsou zatím stálicemi na trhu. V průběhu tohoto roku se začínají na internetu objevovat další inzertní servery (např. Slando, Megainzerce, Gigainzerce a další).

Súvisiace odkazy a zdroje informácií
Hodnotenie Inzertných serverov na internete pribúda
Celkom hlasov: 10
Hodnotenie